O vedere sanatoasa, reprezentata de un ochi normal, formeaza imaginea pe retina, asta datorandu-se capacitatii sale de adaptare la vederea de aproape si de la distanta. Atunci cand exista insa vicii de refractie, adica adaptarea nu este posibila, este necesara corectarea ochilor, solutia fiind ochelarii de vedere cu dioptrii potrivite.
Ce vicii de refractie se intalnesc in randul copiilor?
Exista trei astfel de vicii intalnite in general in randul populatiei si anume miopia, astigmatismul si hipermetropia.
Miopia – imaginea se formeaza in fara retinei, afectand vederea la distanta prin lipsa capacitatii globului ocular de a se adapta. Apropierea imaginii in acest caz este necesara pentru o vedere clara. Copii care sufera de miopie au nevoie de ochelari de vedere dotati cu lentile divergente, ce pot ajuta la formarea imaginii in planul retinei.
Hipermetropia este un alt viciu de refractie in care vederea de aproape este afectata, in acest caz imaginea formandu-se in spatele retinei. Un set potrivit de lentile convergente va corecta aceasta problema.
Astigmatismul este determinat de primul mediu de refractie pe care fascicului il strabate si formeaza imaginea pe retina. Se caracterizeaza printr-o vedere incetosata si in cazul vederii de aproape si de la distanta. Este situatia in care este necesara purtarea unor lentile cilindrice.
Hipermetropia este o afectiune intalnita atat la bebelusi, cat si la copii. In fapt, potrivit unor studii clinice, cei mai multi copii se nasc cu ea, insa problema este cand aceasta persista atunci cand globii oculari ar trebui sa se fi dezvoltat deja suficient. Deja afectiunea devine patologica, putand fi un viciu de refractie congenital, adica si parintii l-au avut la randul lor.
Se urmareste o adaptare adecvata a organismului, prin formarea unor dioptrii cu plus, putand fi vorba despre valori pana la +4. Important este ca acomodarea vizuala sa fie potrivita pentru a evita nevoia purtarii unor ochelari de corectie. Pana la varsta aproximativa de zece ani, acest viciu de refractie fiziologic ar trebui sa se dezvolte suficient de bine pentru a nu mai necesita alte mecanisme de corectie. S-ar putea insa dobandi aceasta afectiune si ulterior, ca rezultat al unor traumatisme ale globului ocular.
Ce investigatii sunt necesare?
Pentru a determina in ce stare se afla vederea copilului, respectiv pentru a stabili un diagnostic adecvat, se are in vedere monitorizarea oftalmologica a acestuia, respectiv a bebelusului inca din primele luni de viata. Este esentiala o depistare precoce a hipermetropiei, pentru a avea sanse optime de recuperare. Investigatiile necesare in acest sens sunt ecografia oculara si oftalmoscopia. Depinde de fiecare caz in parte cat de complexe vor fi acestea.
Tratarea viciilor de refractie
Atunci cand in urma investigatiilor rezulta valori mici ale dioptriilor nu va fi necesara corectarea. Urmarirea simptomatologiei este insa foarte importanta. De exemplu, in cazul copiilor care merg la scoala este recomandata purtarea unor ochelari de vedere destinati protectiei la lumina albastra, dar si pentru scris si citit, respectiv purtarea unor lentile convexe.