Miopia este o afecțiune oftalmologică extrem de răspândită, care se manifestă prin dificultăți de vedere clară a obiectelor îndepărtate. Astfel, o persoană care vede în ceață lucrurile care sunt la distanță, suferă de miopie mică sau moderată.
Miopia poate apărea la nou născuți, la copii, adolescenți sau la persoanele în vârstă. Însă, dacă este tratată corespunzător, miopia nu este o boală care poate afecta calitatea vieții. Dacă unul dintre părinți suferă de miopie sunt șanse de 30% ca și copilul să sufere de miopie. De aceea este important ca părinții să meargă cu copilul la un control oftalomologic, încă din primele luni de viață.
Cum apare miopia?
Miopia este sesizată la copii, de obicei în primii ani de școală, când încep să își solicite mai mult vederea în activități ce presupun vederea de aproape și de la distanță, care în cazul unui copil miop îi poate da dureri de cap, la propriu. Efortul asiduu de a ține pasul cu ceilalți copii în urmărirea activităților de la clasă va fi constatat cu ușurință prin faptul că pentru a vedea la distanță își va strânge ochii, va clipi des, se va freca la ochi ca în final să resimtă epuizare și o nevoie persistentă de odihnă în timpul zilei. Copiii cu astfel de simptome trebuie consultați cât mai curând de medicul oftalmolog pentru a-i fi oferită o soluție care îi va ajuta să vadă clar dar și o conduită terapeutică pe termen lung.
Miopia nu poate fi vindecată
Deşi, mulţi încearcă să ne convingă că miopia poate fi vindecată, din păcate nu este aşa, susţine medicul. Odată apărută, miopia e pe toată viaţa. La fel, ea nu poate fi prevenită în cazul copiilor cu „antecedente” genetice.
În schimb, pentru ameliorarea vederii, copiii miopi sunt nevoiţi să poarte lentile de contact sau ochelari cu dioptrii negative. Acestea nu opresc dezvoltarea miopiei, ci îndreaptă refracţia luminii. De multe ori, apare necesitatea de a schimba frecvent sticlele şi lentilele în legătură cu înrăutăţirea văzului, ceea ce înseamnă că miopia progresează. Aceasta are loc din cauza întinderii permanent crescânde a globului ocular.
Este posibilă şi corectarea miopiei prin intervenţie chirurgicală, care schimbă definitiv forma corneei, putând scădea sau chiar elimina definitiv dependenţa de ochelari/lentile de contact. Dar această operaţie se face doar atunci când organismul a ajuns la maturitate.
Deși miopia nu poate fi tratată, vederea copilului tău poate fi îmbunătățită prin controale oftalmologice periodice și schimbarea dioptriilor ochelarilor de vedere, atunci când medicul oftalmolog o indică.
Cei mai buni ochelari de vedere pentru copii: Cum alegi ramele și lentilele?
Astăzi, nu există un accesoriu mai bun care să sublinieze individualitatea fiecărui copil, aspectul și simțul stilului său decât ochelarii cu rame și lentile frumoase. Sunt disponibile multe variante de lentile și rame de ochelari de vedere pentru copii, pentru a satisface nevoi și preferințe diverse. Așadar, poate fi dificil să faci alegerea cea mai bună pentru cel mic. Dar îți venim în ajutor cu o serie de indicații, astfel încât să faci cea mai inspirată achiziție.
- Materialul și grosimea lentilei
Din motive ce țin de siguranța celor mici, recomandăm alegerea unor lentile cu rezistență mare, astfel încât să fie greu de zgâriat sau de spart. Chiar dacă cele din sticlă oferă o percepție foarte clară a imaginilor, evită-le pentru ochelarii de vedere ai copilului tău. Acestea au o greutate mai mare și se pot sparge mai ușor.
Lentilele din plastic reprezintă o variantă bună pentru copii, deoarece sunt rezistente și ușoare. Totodată, sunt recomandate cele din policarbonat sau trivex, datorită rezistenței superioare la impact. În plus, greutatea lor este mai mică decât a celor din plastic. Asigură-te că lentilele sunt menținute constant curate cu soluții de înteținere pentru ochelari, iar copilul vede cât mai clar întreaga zi.
- Materialul ramei
Rama ochelarilor de vedere pentru copii mici este adesea făcută din silicon. Aceasta este flexibilă și fără balamale. De asemenea, ramele din plastic se bucură de popularitate, pentru că au un aspect plăcut și sunt rezistente, ușoare și accesibile ca preț.
O altă variantă optimă pentru copii sunt ochelarii cu cadru metalic, durabile și cu o greutate mică. Totuși, unele persoane pot fi alergice la anumite materiale, precum nichelul. În acest caz, poți opta pentru o ramă hipoalergenică, sigură pentru copilul tău.
- Aspectul și dimensiunile ramei
Știm că uneori poate fi o adevărată provocare să îl convingi pe cel mic să poarte ochelari, însă pe site-ul nostru vei găsi foarte multe modele colorate, vesele și atractive pentru copii. Găsești o varietate mare de mărimi și forme, astfel încât să alegi cei mai buni ochelari de vedere.
Copiii cu vârste mici nu au nasul dezvoltat complet, iar ochelarii pot aluneca ușor. De aceea, puntea nazală a ramei poate avea un design special și mărimi adaptate nevoilor copilului tău. Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este modelul brațelor ramei. Găsești modele prevăzute cu o bandă elastică pentru împiedicarea căderii ochelarilor.
De asemenea, contează și dimensiunile ochelarilor de vedere. Urmărește ca privirea celui mic să fie prin centrul lentilelor sau cât mai apropiată de mijlocul acestora. Lățimea ramei, lungimea și distanța dintre lentile (puntea nazală) pot fi factori care influențează alegerea ochelarilor ideali pentru copilul tău.
- Vârsta copilului
Vârsta reprezintă un aspect foarte important pentru achiziționarea ochelarilor de vedere pentru copii. În continuare, îți punem la dispoziție câteva exemple de rame potrivite în funcție de etapa de dezvoltare a celui mic:
– Ochelari de vedere pentru copii de 2-3 ani – poți opta pentru modele din silicon, flexibile, cu bandă elastică prinsă de brațele ramei și fără catarame sau piese mici care pot fi înghițite;
– Ochelari de vedere pentru copii de 4-6 ani – preșcolarilor le sunt pe plac ramele colorate, din plastic;
– Ochelari de vedere pentru copii de 8-10 ani – de la vârsta de 7-8 ani, ramele pot fi alese împreună cu copilul, astfel încât să se țină cont și de dorințele lui;
– Ochelari de vedere pentru copii de 11-12+ ani – gradul de responsabilitate al copilului este mai mare, iar acesta poate purta mai multe tipuri de rame, care seamănă din ce în ce mai mult cu cele pentru adulți.
Dacă micuţul tău a fost diagnosticat cu miopie, nu este un capăt de ţară. Aceasta este o afecţiune a ochilor des întâlnită şi deși nu se poate trata în perioada copilăriei, o putem ține sub control cu ajutorul ochelarilor de vedere potriviți.
-
Rama alb cu negru Unisex H813COL05230,00 lei
-
Rama ochelari albastru cu negru MB0408C04L293,00 lei
-
Rama de ochelari pentru adolescenti 2393COL2235,00 lei
-
Rama de ochelari pentru adolescente 2306COL1353,00 lei
-
Rama rosie pentru adolescente 2372COL5353,00 lei
-
Rama Polooptic pentru adolescenti MA0912C07420,00 lei